петък, 12 октомври 2012 г.

Директорка не ще дете с диабет в детската градина

Източник: http://www.bnews.bg/article-60394

Автор: Ива Капкова


4-годишната Стефания Георгиева не е желана в ОДЗ 28 в жк "Младост"2, дала да се разбере директорката на детското заведение Корнелия Танева. Единствената вина на детето е, че е болно.

"Със Стефания няма да стане", казала госпожата, начело на ОДЗ-то, а на въпроса на майката Татяна Георгиева "Защо?", отговорът бил: "Защото целият персонал отказа".

Причината - детето има от две години диабет и е на инсулин. За случая майката е сезирала Асоциацията на болните от диабет деца и младежи, а нейният председател Елисавета Котова поискала среща с кмета Йорданка Фандъкова. Пренасочена била към дирекция "Образование", откъдето обещали да я приемат следващата седмица.

Дотогава 4-годишната Стефания, приета редовно в детската градина, без предимство и връзки, няма да ходи на занятия, защото никой от ОДЗ "Ян Бибиян" не желаел да поеме отговорност, ако нещо се случи с нея в часовете, прекарани там, по думите на директорката Танева. 

Последният "жест", направен към семейството от страна на директорката на ОДЗ28, бил на 1 октомври, когато майката била накарана да подпише декларация, че носи лична отговорност за случващото се с нейното момиченце в детската градина. Татяна, естествено отказала.

Майката подчерта, че не се оплаква по никакъв начин от персонала, нито пък от медицинската сестра, от която срещнала разбиране с обяснението, че и друг път са гледали дете с диабет. Думата обаче имала директорката.

По случая ще бъде сезирана Комисията за защита от дискриминация,
съобщи председателят на Националната асоциация на децата и младежите с диабет Елисавета Котова.

Това е един голям абсурд. Няма такова нещо в Европа - да се отделят хронично болни или с увреждания деца.

Това е абсолютна дискриминация, нарушават се правата и на децата, и на родителите, категорична е Котова. Тя напомня на властта, че с отказа на директорката на на 28 ОДЗ е нарушена и конвенцията за защита на лицата с увреждания.

Тя вече е получила отговор на сигнала до Агенцията за закрила на детето. Оттам отговорили, че, за съжаление, все още имало празноти в действащата нормативна уредба, но в същото време подчертали, че "принципът на интегриране на деца с хронично заболяване е залегнал в държавната политика".

Междувременно Котова обобщи, че към момента има три подобни случая на отказ от детска градина на приети и записани 4-годишни малчугани с диабет. Два от случаите са в София, а третият в Хасково.

---------------
Коментар на бай Момчил: въпросната директорка е типичен пример на издигнал се чиновник, превърнал се в некадърен мениджър. Диалога с нея е невъзможен, решенията колкото и да са грешни си ги защитава от проява на твърдоглавство и инат. Стигало се е до физическа саморазправа между бодигард и майки, поради неадекватни заповеди на Танева. Имало е множество оплаквания срещу нея, останали без последствия.

Още по темата 28 ОДЗ тук: http://forum.metsababa.net/viewtopic.php?f=28&t=470

1 коментар:

  1. Да си учител и да си директор на училище не е едно също. Подобно на това да си лекар, но и управител на болница. Някои хора култивират такива съвместни качества, но е добре всеки да не се отъждествява с тази чест!!!

    ОтговорИзтриване