понеделник, 5 декември 2011 г.

Съединението на България през 809 година

ДА, през 809 година е станало първото Съединение на България с център на събитията София (тогава Сердика). По това време е имало 2 Българии - Дунавска, създадена от Аспарух (Исперих) с владетел кан Крум и Македонска, създадена от Кубер (брат на Аспарух) и за съжаление не е било ясно кой е бил влателя по-това време.

Как се стига до това положение. Вижте следващата карта:


За кан Аспарух,  знаем достатъчно - макар и все още да е популярна тъпотията, че направил някакъв съюз с някакви славяни. За това в някой друг пост. Кан Кубер обаче слиза доста по на югозапад в днешните македонски земи и там основава Куберовата България. Двете държави са съществували до 808 година без да имат сухопътна граница, за сметка на това вероятно комуникацията и синхронизацията между тях е била на доста добро ниво. 

За Византия е било важно да предотврати Съединението поради запазване на пътя Белград - Ниш - София - сухоземният път към Европа. Кан Крум обаче през 809 превзема София (Сердика) и така двете Българии се обединяват. Доказателство за това е че с превземането на София към България попадат териториите на днешна Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска област, както и територията на днешна Македония. 

Това на практика е било първото Съединение на България. Двете откъснати една от друга Държави се обединяват!

Няма коментари:

Публикуване на коментар